Η Δρ. Μαρία Καραφλού είναι αριστούχος Διδάκτωρ Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε την εκπόνηση διδακτορικής διακτριβής αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και την ολοκλήρωσε σε ηλικία 29 ετών. Εργάσθηκε ως Επιστημονική Συνεργάτις στην Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έχει δημοσιεύσει 4 επιστημονικά άρθρα στο αντικείμενο αυτό και πολυάριθμες εργασίες σε διεθνή συνέδρια Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας.
Διαταραχές περιόδου, έλεγχος γονιμότητας, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, εμμηνόπαυση είναι κοινά περιστατικά που παρακολουθεί τακτικά στο ιατρείο της.
Συχνά επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο κορίτσια με διαταραχές περιόδου. Ποιες είναι οι συνηθέστερες διαταραχές & πώς ορίζονται;
Η αραιομηνόρροια ορίζεται ως μείωση των κύκλων σε κάτω από 9 το έτος.
Η αμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν ένα κορίτσι δεν έχει δει ποτέ περίοδο στα 16 έτη του & σε δευτεροπαθή, όταν μια κοπέλα που έχει δει τακτική περίοδο παύει να έχει έμμηνο ρύση για πάνω από 6 μήνες (πηγή: Oxford Ηandbook of Εndocrinology & Diabetes, Helen Turner & John Wass).
Ο ενδοκρινολόγος θα διερευνήσει μέσω του ιστορικού αν υπάρχει απόσυρση οιστρογόνων (πχ η κοπέλα έχει εξάψεις, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία).
Θα διερευνήσει ενδεχόμενη διαταραχή του υποθαλάμου (αν η κοπέλα βιώνει συναισθηματικό ή σωματικό στρες, αν υπάρχουν ακραίες αλλαγές βάρους σώματος ή ασθένεια).
Υπάρχουν περιπτώσεις πρώιμης εμμηνόπαυσης ή παρουσίας αυτοανοσίας που ο ενδοκρινολόγος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του.
Από το ιστορικό της εξεταζομένης θα προκύψει αν υπάρχει υπερπρολακτιναιμία, η οποία θα δώσει ορισμένες φορές έκκριμα από το μαστό (γαλακτόρροια). Συχνά οι διαταραχές περιόδου εμφανίζονται μαζί με ακμή και δασυτριχισμό, δηλαδή αυξημένη τριχοφυ ί α σε συγκεκριμένες περιοχές.
Η λήψη φαρμάκων έχει επίσης μεγάλη σημασία να καταγραφεί.
Το γυναικολογικό & μαιευτικό ιστορικό μπορεί να δώσει την απάντηση & η αγαστή συνεργασία γυναικολόγου & ενδοκρινολόγου είναι προς ωφέλεια των κοριτσιών.
Το σίγουρο είναι ότι οι διαταραχές περιόδου δεν είναι σωστό να μένουν χωρίς διερεύνηση. Η επιστήμη έχει τα μέσα σήμερα να βοηθήσει κάθε γυναίκα προς το στόχο της ποιότητας ζωής.
Μαρία Μιχάλα Καραφλού
Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Υπογονιμότητα ορίζεται η μη επίτευξη κύησης μετά 2 έτη μη προστατευμένων σεξουαλικών επαφών. Ζευγάρια που δεν έχουν συλλάβει για 1 έτος καλό είναι να ελέγχονται. Αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες ή αν η ηλικία των μελών του ζευγαριού είναι άνω των 35, καλό είναι ο έλεγχος να γίνεται νωρίτερα. (Πηγή: Oxford Ηandbook of Endocrinology & Diabetes)
Αίτια γυναικείας υπογονιμότητας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία, η θυρεοειδική νόσος, η νόσος του υποθαλάμου ή της υπόφυσης, φάρμακα, συστηματικό νόσημα ή πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια. Στις περιπτώσεις αυτές δεν γίνεται ωοθυλακιορηξία & ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαθέσιμο ωράριο προς γονιμοποίηση. Για αυτά τα νοσήματα η διάγνωση θα γίνει από ενδοκρινολόγο.
Ο γυναικόλογος θα κληθεί να ερευνήσει εάν υπάρχει πρόβλημα στις σάλπιγγες, πχ ενδομητρίωση, λοίμωξη. Επίσης θα ελεγχθεί μέσω του ιστορικού η τραχηλική βλέννη. Η μήτρα μπορεί να εμφανίζει συγγενείς ανωμαλίες, συμφύσεις ή ινομυώματα. (Πηγή: Oxford Ηandbook of Endocrinology & Diabetes)
Εμμηνόπαυση: Πότε μπαίνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση & ποια τα συμπτώματα
Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού Μιχάλα, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Διδάκτωρ Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μέλος της European Menopause & Andropause Society
H εμμηνόπαυση ορίζεται ως η οριστική διακοπή της περιόδου λόγω ανεπάρκειας των ωοθηκών. Η διάγνωση μπαίνει όταν για ένα χρόνο μια γυναίκα δεν έχει δει καθόλου περίοδο. Η εμμηνόπαυση έρχεται κατά μέσο όρο στα 51 έτη. (Πηγή: Oxford Handbook of Endocrinology & Diabetes, Helen Turner & John Wass)
H περιεμμηνόπαυση είναι το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο τα οιστρογόνα αποσύρονται και η γυναίκα έχει μια σειρά από συμπτώματα, όπως ανωμαλίες του κύκλου ή κύκλο μικρής διάρκειας. Οι κύκλοι της γυναίκας γίνονται αν-ωορρηκτικοί, δηλαδή δεν γίνεται ρήξη ωοθυλακίου στο μέσον του κύκλου και άρα δεν μπορεί να συλλάβει. Οι διαταραχές κύκλου μπορεί να εμφανιστούν και μία πενταετία πριν την εμμηνόπαυση.
Συχνά συμπτώματα είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα οιστρογόνων, η γυναίκα βιώνει αυτά τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, που είναι πολύ δυσάρεστα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της.
Δυσουρικά ενοχλήματα, ξηρότητα κόλπου, επώδυνες επαφές, ακράτεια και αυξημένο κίνδυνο ουρολοιμώξεων αναμένουμε επίσης. Μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή, ευερεθιστότητα, αλλαγές στο συναίσθημα, ανησυχία περιγράφονται επίσης. (Πηγή: Oxford Handbook of Endocrinology & Diabetes, Helen Turner & John Wass)
Προλακτίνη & Προλακτίνωμα
Γράφει η ενδοκρινολόγος, Δρ Μαρία Καραφλού, απόφοιτος & διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Αρκετά συχνά παραπέμπονται στον ενδοκρινολόγο γυναίκες με υψηλή τιμή προλακτίνης. Η προλακτίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από έναν αδένα που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλό μας, την υπόφυση.
Η προλακτίνη αυξάνεται σημαντικά και αυτό είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Σε κάποιες γυναίκες (αλλά και άνδρες) όμως παρατηρείται μια υπερπλασία των λακτοτρόφων κυττάρων του αδένα που λέγεται υπόφυση, η οποία οδηγεί σε υπερέκκριση προλακίνης και αυτό μπορεί να δώσει συπτώματα όπως διαταραχές περιόδου, πάυση της περιόδου και γαλακτόρροια. Γαλακτόρροια είναι μια κατάσταση κατά τη οποία μια κοπέλα βλέπει λευκωπό έκκριμα στη θηλή του μαστού και αυτό επιτείνεται με την τριβή ή την σεξουαλική επαφή.
Η επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο είναι απαραίτητη για να γίνει η λήψη του ιατρικού ιστορικού και να αποκλειστούν αίτια υπερπρολακτιναιμίας, όπως φάρμακα. Ο ενδοκρινολόγος θα επιβεβαιώσει εργαστηριακά (μετά τη λήψη ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση) την αυξημένη τιμή προλακτίνης. Θα ζητήσει απεικονιστικό έλεγχο της υπόφυσης με μαγνητική τομογραφία και θα διαγνώσει αν πρόκειται για μια υπερπλασία ή για εντοπισμένο αδένωμα της υπόφυσης που υπερεκκρίνει προλακτίνη και λέγεται προλακτίνωμα. Τα προλακτινώματα είναι καλοήθεις όγκοι της υπόφυσης και αντιμετωπίζονται με χορήγηση αγωγής και απεικονιστική παρακολούθηση. Ο ενδοκρινολόγος συχνά ζητά την εκτίμηση οφθαλμιάτρου, αν το αδένωμα της υπόφυσης βρίσκεται κοντά στο οπτικό χίασμα και τυχόν επηρεάζει την όραση της ασθενούς.
Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού Μιχάλα, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
Ιδιωτικό ιατρείο: Αγίας Σοφίας 26Α (κάθετος Λεωφόρου Κηφισίας), Νέο Ψυχικό
Τηλέφωνο: 2106714400
Με τον όρο χειρουργική εμμηνόπαυση εννοούμε την διακοπή περιόδου και την απόσυρση οιστρογόνων σε μια γυναίκα που προηγουμένως έβλεπε περίοδο μετά χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών της. Φυσιολογικά μια γυναίκα θα διέλθει την εμμηνόπαυση στα 51 έτη κατά μέσο όρο. Όταν όμως υποστεί για ιατρικούς λόγους αφαίρεση των ωοθηκών (συνήθως μαζί με αφαίρεση της μήτρας) πριν τη βιολογική εμμηνόπαυση, θα βιώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ραγδαία (αγγειοκινητικά συμπτώματα, αλλαγές στο συναίσθημα, ξηρότητα γεννητικής περιοχής). Στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξατομικεύεται. (Πηγή: Surgical Menopause, British Menopause Society, June 2021)
Ο ενδοκρινολόγος θα αξιολογήσει την κατάσταση των οστών της και τον καρδιαγγειακό της κίνδυνο. Θα εκτιμήσει αν τα συμπτώματά της επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής της και θα χορηγήσει ή όχι αγωγή ρωτώντας πάντοτε αν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή θρομβώσεων. (Πηγή: Surgical Menopause, British Menopause Society, June 2021)
Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 210 6714400
Email: info@mariakaraflou.gr
Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Tρίτη: 09:00 με 14:00, Πέμπτη: 17:00 με 21:00