Για γυναίκες

Γυναικολογική Ενδοκρινολογία

Η Δρ. Μαρία Καραφλού είναι αριστούχος Διδάκτωρ Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε την εκπόνηση διδακτορικής διακτριβής αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και την ολοκλήρωσε σε ηλικία 29 ετών. Εργάσθηκε ως Επιστημονική Συνεργάτις στην Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έχει δημοσιεύσει 4 επιστημονικά άρθρα στο αντικείμενο αυτό και πολυάριθμες εργασίες σε διεθνή συνέδρια Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας.

Διαταραχές περιόδου, έλεγχος γονιμότητας, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, εμμηνόπαυση είναι κοινά περιστατικά που παρακολουθεί τακτικά στο ιατρείο της.

Διαταραχές περιόδου

Συχνά επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο κορίτσια με διαταραχές περιόδου. Ποιες είναι οι συνηθέστερες διαταραχές & πώς ορίζονται;

Η αραιομηνόρροια ορίζεται ως μείωση των κύκλων σε κάτω από 9 το έτος.

Η αμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν ένα κορίτσι δεν έχει δει ποτέ περίοδο στα 16 έτη του & σε δευτεροπαθή, όταν μια κοπέλα που έχει δει τακτική περίοδο παύει να έχει έμμηνο ρύση για πάνω από 6 μήνες (πηγή: Oxford Ηandbook of Εndocrinology & Diabetes, Helen Turner & John Wass).

Ο ενδοκρινολόγος θα διερευνήσει μέσω του ιστορικού αν υπάρχει απόσυρση οιστρογόνων (πχ η κοπέλα έχει εξάψεις, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία).

Θα διερευνήσει ενδεχόμενη διαταραχή του υποθαλάμου (αν η κοπέλα βιώνει συναισθηματικό ή σωματικό στρες, αν υπάρχουν ακραίες αλλαγές βάρους σώματος ή ασθένεια).

Υπάρχουν περιπτώσεις πρώιμης εμμηνόπαυσης ή παρουσίας αυτοανοσίας που ο ενδοκρινολόγος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Από το ιστορικό της εξεταζομένης θα προκύψει αν υπάρχει υπερπρολακτιναιμία, η οποία θα δώσει ορισμένες φορές έκκριμα από το μαστό (γαλακτόρροια). Συχνά οι διαταραχές περιόδου εμφανίζονται μαζί με ακμή και δασυτριχισμό, δηλαδή αυξημένη τριχοφυ ί α σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η λήψη φαρμάκων έχει επίσης μεγάλη σημασία να καταγραφεί.

Το γυναικολογικό & μαιευτικό ιστορικό μπορεί να δώσει την απάντηση & η αγαστή συνεργασία γυναικολόγου & ενδοκρινολόγου είναι προς ωφέλεια των κοριτσιών.

Το σίγουρο είναι ότι οι διαταραχές περιόδου δεν είναι σωστό να μένουν χωρίς διερεύνηση. Η επιστήμη έχει τα μέσα σήμερα να βοηθήσει κάθε γυναίκα προς το στόχο της ποιότητας ζωής.

Μαρία Μιχάλα Καραφλού

Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Υπογονιμότητα

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Διδάκτωρ Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Υπογονιμότητα ορίζεται η μη επίτευξη κύησης μετά 2 έτη μη προστατευμένων σεξουαλικών επαφών. Ζευγάρια που δεν έχουν συλλάβει για 1 έτος καλό είναι να ελέγχονται. Αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες ή αν η ηλικία των μελών του ζευγαριού είναι άνω των 35, καλό είναι ο έλεγχος να γίνεται νωρίτερα. (Πηγή: Oxford Ηandbook of Endocrinology & Diabetes)

Αίτια γυναικείας υπογονιμότητας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία, η θυρεοειδική νόσος, η νόσος του υποθαλάμου ή της υπόφυσης, φάρμακα, συστηματικό νόσημα ή πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια. Στις περιπτώσεις αυτές δεν γίνεται ωοθυλακιορηξία & ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαθέσιμο ωράριο προς γονιμοποίηση. Για αυτά τα νοσήματα η διάγνωση θα γίνει από ενδοκρινολόγο.

Ο γυναικόλογος θα κληθεί να ερευνήσει εάν υπάρχει πρόβλημα στις σάλπιγγες, πχ ενδομητρίωση, λοίμωξη. Επίσης θα ελεγχθεί μέσω του ιστορικού η τραχηλική βλέννη. Η μήτρα μπορεί να εμφανίζει συγγενείς ανωμαλίες, συμφύσεις ή ινομυώματα. (Πηγή: Oxford Ηandbook of Endocrinology & Diabetes)

Εμμηνόπαυση: Πότε μπαίνει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση & ποια τα συμπτώματα

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού Μιχάλα, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Διδάκτωρ Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μέλος της  European Menopause & Andropause Society

H εμμηνόπαυση ορίζεται ως η οριστική διακοπή της περιόδου λόγω ανεπάρκειας των ωοθηκών. Η διάγνωση μπαίνει όταν για ένα χρόνο μια γυναίκα δεν έχει δει καθόλου περίοδο. Η εμμηνόπαυση έρχεται κατά μέσο όρο στα 51 έτη.  (Πηγή: Oxford Handbook of Endocrinology & Diabetes, Helen Turner & John Wass)

H περιεμμηνόπαυση είναι το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο τα οιστρογόνα αποσύρονται και η γυναίκα έχει μια σειρά από συμπτώματα, όπως ανωμαλίες του κύκλου ή κύκλο μικρής διάρκειας. Οι κύκλοι της γυναίκας γίνονται αν-ωορρηκτικοί, δηλαδή δεν γίνεται ρήξη ωοθυλακίου στο μέσον του κύκλου και άρα δεν μπορεί να συλλάβει. Οι διαταραχές κύκλου μπορεί να εμφανιστούν και μία πενταετία πριν την εμμηνόπαυση.

Συχνά συμπτώματα είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα οιστρογόνων, η γυναίκα βιώνει αυτά τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, που είναι πολύ δυσάρεστα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της.

Δυσουρικά ενοχλήματα, ξηρότητα κόλπου, επώδυνες επαφές, ακράτεια και αυξημένο κίνδυνο ουρολοιμώξεων αναμένουμε επίσης. Μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή, ευερεθιστότητα, αλλαγές στο συναίσθημα, ανησυχία περιγράφονται επίσης. (Πηγή: Oxford Handbook of Endocrinology & Diabetes, Helen Turner & John Wass)

Επικοινωνία:

Κλείστε Ραντεβού Online >

Τηλέφωνο: 210 6714400

Email: info@mariakaraflou.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 09:00 με 14:00, Δευτέρα & Πέμπτη: 17:00 με 21:00

Μαρία Καραφλού Μιχάλα, MD, MSc, PhD

Copyright by Maria Karaflou, MD, MSc, PhD , 2021. All rights reserved.