Διαβήτης

Διαβήτης

Η Δρ. Μαρία Καραφλού έχει ειδικευθεί στο νοοκομείο St George’s Hospital & St George’s, University of London επί διετία. Εκεί ανέλαβε εκατοντάδες περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών. Έχει συμμετάσχει στην ερευνητική μελέτη PREVENT σε συνεργασία του νοσοκομείου St George’s με το κέντρο Mt Sinai της Νέας Υόρκης, η οποία μελετούσε την επίδραση αντι-οξειδωτικών στην επιβράδυνση της διαβητική νεφροπάθειας σε διαβητικούς ασθενείς. Έχει επιστημονική δημoσίευση στο αντικείμενο και περιλήψεις σε διεθνή συνέδρια, όπως το American Society of Nephrology 2014.

Διαβήτης: Τι είναι ο διαβήτης

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές σακχάρου αίματος.

Η διάγνωση γίνεται με μέτρηση της γλυκόζης μετά 12ωρη ή 10ωρη νηστεία και με την καμπύλη σακχάρου, δηλαδή τη χορήγηση από του στόματος 75 γρ γλυκόζης και τη μέτρηση γλυκόζης στο αίμα στους χρόνους 0, 60 & 120 λεπτά. Η διάγνωση του διαβήτη μπορεί να γίνει & μετά την μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Ο ενδοκρινολόγος θα αξιολογήσει τις μετρήσεις αυτές & θα ενημερώσει τον εξεταζόμενο σχετικά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 οφείλεται στην ανεπάρκεια των β κυττάρων του παγκρέατος να εκκρίνουν ινσουλίνη. Είναι αυτοάνοσης αρχής ή ιδιοπαθής. Στον αυτοάνοσο μηχανισμό συμμετέχουν τα αυτοαντισώματα έναντι ινσουλίνης, ΙΑ-2 & anti-GAD. Στον διαβήτη τύπου 1 η ινσουλίνη λείπει, οπότε τα άτομα με τη νόσο αυτή πρέπει να λαμβάνουν την ορμόνη αυτή, την ινσουλίνη, ως θεραπεία υποκατάστασης. Ο ενδοκρινολόγος προσαρμόζει τις δόσεις βάσει πολλών παραγόντων & η αγωγή εξατομικεύεται.

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από την αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση) ή το έλλειμα έκκρισης ινσουλίνης από τα β κύτταρα του παγκρέατος. Είναι αρκετά πιο συχνός από τον διαβήτη τύπου 1 και έχει μέση ηλικία διάγνωσης τα 60 έτη (πηγή Oxford Handbook of Endocrinology & Diabetes).

Συχνά ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα κατά τη διάγνωση. Ο ενδοκρινολόγος θα συστήσει δίαιτα & τουλάχιστον 150 λεπτά περπάτημα από τον ασθενή. Ανάλογα με τη βαρύτητα θα χορηγήσει αγωγή με δισκία ή ενέσιμη αγωγή.

Επικοινωνία:

Κλείστε Ραντεβού Online >

Τηλέφωνο: 210 6714400

Email: info@mariakaraflou.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 09:00 με 14:00

Copyright by Maria Karaflou, MD, MSc, PhD , 2021. All rights reserved.