Διαβήτης

Διαβήτης

Η Δρ. Μαρία Καραφλού έχει ειδικευθεί στο νοσοκομείο St George’s, University of London & στο νοσοκομείο Παίδων “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”.

Εκεί ανέλαβε εκατοντάδες περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών.

Έχει συμμετάσχει στην ερευνητική μελέτη PREVENT σε συνεργασία του νοσοκομείου St George’s με το κέντρο Mt Sinai της Νέας Υόρκης, η οποία μελετούσε την επίδραση αντι-οξειδωτικών στην επιβράδυνση της διαβητική νεφροπάθειας σε διαβητικούς ασθενείς. Έχει επιστημονική δημoσίευση στο αντικείμενο και περιλήψεις σε διεθνή συνέδρια, όπως το American Society of Nephrology 2014.

Ο διαβήτης με απλά λόγια

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού Μιχάλα, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Ειδικευθείσα εις Oxford University Hospitals & Παίδων “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”.

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές σακχάρου αίματος.

Η διάγνωση γίνεται με μέτρηση της γλυκόζης μετά 12ωρη ή 10ωρη νηστεία και με την καμπύλη σακχάρου, δηλαδή τη χορήγηση από του στόματος 75 γρ γλυκόζης και τη μέτρηση γλυκόζης στο αίμα στους χρόνους 0, 60 & 120 λεπτά. Η διάγνωση του διαβήτη μπορεί να γίνει & μετά την μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Ο ενδοκρινολόγος θα αξιολογήσει τις μετρήσεις αυτές & θα ενημερώσει τον εξεταζόμενο σχετικά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 οφείλεται στην ανεπάρκεια των β κυττάρων του παγκρέατος να εκκρίνουν ινσουλίνη. Είναι αυτοάνοσης αρχής ή ιδιοπαθής. Στον αυτοάνοσο μηχανισμό συμμετέχουν τα αυτοαντισώματα έναντι ινσουλίνης, ΙΑ-2 & anti-GAD. Στον διαβήτη τύπου 1 η ινσουλίνη λείπει, οπότε τα άτομα με τη νόσο αυτή πρέπει να λαμβάνουν την ορμόνη αυτή, την ινσουλίνη, ως θεραπεία υποκατάστασης. Ο ενδοκρινολόγος προσαρμόζει τις δόσεις βάσει πολλών παραγόντων & η αγωγή εξατομικεύεται.

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από την αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση) ή το έλλειμα έκκρισης ινσουλίνης από τα β κύτταρα του παγκρέατος. Είναι αρκετά πιο συχνός από τον διαβήτη τύπου 1 και έχει μέση ηλικία διάγνωσης τα 60 έτη (πηγή Oxford Handbook of Endocrinology & Diabetes).

Συχνά ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα κατά τη διάγνωση. Ο ενδοκρινολόγος θα συστήσει δίαιτα & τουλάχιστον 150 λεπτά περπάτημα από τον ασθενή. Ανάλογα με τη βαρύτητα θα χορηγήσει αγωγή με δισκία ή ενέσιμη αγωγή.

Διαβήτης Κύησης

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος  Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Ειδικευθείσα εις Oxford University Hospitals & St George’s, University of London

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΟΤΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ

Αμέσως μόλις μια κοπέλα μείνει έγκυος συστήνεται μια αρχική εξέταση αίματος για μέτρηση γλυκόζης νηστείας. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι κάτω από 92 mg/dL η έγκυος θα κάνει καμπύλη σακχάρου με 75 γρ γλυκόζης κατά την 24η με 28η εβδομάδα κύησης.

Στις περιπτώσεις που το σάκχαρο νηστείας (αμέσως μόλις η γυναίκα μείνει έγκυος) είναι άνω των 92 mg/dL η έγκυος παραπέμπεται κατ’ευθείαν σε ειδικό ενδοκρινολόγο.

ΚΑΜΠΥΛΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ

Η καμπύλη γλυκόζης κατά την 24η με 28η εβδομάδα κύησης θα μας δώσει πληροφορίες για το πώς ‘διαχειρίζεται’ μια έγκυος το φορτίο 75γρ γλυκόζης μετά τριήμερη φόρτιση με τουλάχιστον 180 γρ υδατανθράκων την ημέρα. Μιλάμε για σακχαρώδη διαβήτη κύησης αν συντρέξει έστω και μια από τις παρακάτω 3 συνθήκες:

  • Γλυκόζη νηστείας ίση ή >92 mg/dL
  • Γλυκόζη στη μία ώρα της καμπύλης σακχάρου ίση ή > 180 mg/dL
  • Γλυκόζη στις 2 ώρες της καμπύλης σακχάρου > 153 mg/dL

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΥ

Ο ενδοκρινολόγος θα αναλάβει την έγκυο μετά παραπομπή από τον γυναικολόγο- μαιευτήρα, όταν η γλυκόζη νηστείας αμέσως μόλις η κοπέλα μάθει ότι είναι έγκυος μας ανησυχήσει ή όταν η καμπύλη σακχάρου ‘χτυπήσει το καμπανάκι’ όπως περιγράφεται παραπάνω.

Η αγαστή συνεργασία μαιευτήρα και ενδοκρινολόγου και η συμμόρφωση της μέλλουσας μητέρας θα συμβάλουν στην πρόληψη των δυσμενών συνεπειών για τη μητέρα και το έμβρυο (πχ συγγενών ανωμαλιών, μακροσωμία νεογνού, δυστοκία ώμων).

Living in Greece with Diabetes

By Dr Maria Karalou Michalas, GMC registered Endocrinologist-Diabetologist & Specialist of Metabolism

As a physician having spent time abroad for training reasons, I know how it is to be… a stranger. As an Endocrinologist with working experience in the UK & in Greece, I can tell the huge difference between these two countries in terms of health services. Here is my advice:

When you settle down in Greece, you should find a specialist who will follow up your diabetes management. In Greece, you can easily seek care in hospital setting. All big public & private hospitals offer their services to people with diabetes.

In Greece it is far easier to find an Endocrinologist-Diabetologist in the community compared to the UK. Most Endocrinologists with private practice offices can examine you regularly and prescribe your insulin or antidiabetic drugs.

Remember to bring your summary from your GP to your Endocrinologist, so that transition is smooth.

Remember to bring your latest prescription from your GP, so that the Greek doctor sees what your current regime is.

Make sure you have a Greek/European social security number or private insurance in place.

Last but not least, enjoy Mediterranean Diet, which is full with anti-oxidants & enjoy walking, running, swimming, keeping yourself active, which is one of the best remedies for healthy living and longevity.

Σακχαρώδης Διαβήτης & Λιπώδης Διήθηση του Ήπατος

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη και ανεβασμένα ηπατικά ένζυμα ή παρουσία λιπώδους ήπατος σε υπερηχογράφημα ήπατος, θα πρέπει να ελέγχονται για Μη αλκοολικής αιτιολογίας στεατοηπατίτιδα και ηπατική ίνωση.

Ο διαβήτης συχνά συνδέεται με την ανάπτυξη λιπώδους διήθησης του ήπατος συμπεριλαμβανομένων των πιο σοβαρών μορφών της όπως ηπατικής ίνωσης, ηπατικής κίρρωσης & ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Αυξημένες τρανσαμινάσες έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, περίμετρο μέσης και τριγλυκερίδια.  Σήμερα, ένας ασθενής μπορεί να διαγνωσθεί με λιπώδη διήθηση του ήπατος μετά από υπερηχογράφημα της περιοχής. Συχνά είναι αναγκαία η παραπομπή σε ειδικό γαστρεντερολόγο, για ελαστογραφία ήπατος και εκτίμηση βιοδεικτών ίνωσης

Αντιμετώπιση Λιπώδους Διήθησης του Ήπατος

Παρεμβάσεις οι οποίες οδηγούν σε αντιμετώπιση των μεταβολικών ανωμαλιών σε ασθενείς με ΣΔ όπως η απώλεια βάρους, η καλή ρύθμιση γλυκόζης, η χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων και η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας έχουν αποδειχθεί επίσης ευεργετικές και όσον αφορά τη λιπώδη διήθηση του ήπατος. Τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα όπως η σιμαγλουτίδη καθώς και η βιταμίνη Ε έχει δειχθεί ότι βελτίωσαν την ιστολογία του ήπατος. Καθώς ετοιμαζόμαστε για μία νέα επιδημία, αυτή της λιπώδους διήθησης του ήπατος, πολλά πρέπει ακόμα να μελετηθούν.

 (Πηγή Diabetes Care, volume 45, January 2022)

Εξατομικευμένο Διαιτολόγιο στον Σακχαρώδη Διαβήτη & στον Προδιαβήτη

Το εξατομικεύμενο διαιτολόγιο σε έναν ασθενή με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι απαραίτητο για την επίτευξη και διατήρηση των στόχων του βάρους του σώματος αλλά και των στόχων γλυκόζης, αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Οι διαιτητικές συστάσεις στηρίζονται στις προσωπικές επιλογές, την πρόσβαση σε τροφή, στην κουλτούρα του ασθενούς και στη δυνατότητα του να προχωρήσει σε συμπεριφορικές αλλαγές.

(Πηγή Diabetes Care, volume 45, January 2022)

Διαχείριση βάρους σώματος

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής του ασθενούς με σκοπό την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τη μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων έχουν στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους κατά 5%, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τη χοληστερίνη και να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διατροφικά Πρότυπα

Κατά τη σύνταξη του εξατομικευμένου διαιτολογίου, είναι απαραίτητο να ανιχνεύονται τυχόν διαταραχές πρόσληψης τροφής. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης του ασθενούς στην ενσυνείδητη επιλογή της τροφής λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές επιλογές του, την κουλτούρα & τη θρησκεία του, και τους εξατομικευμένους μεταβολικούς του στόχους. Η Μεσογειακή Δίαιτα, η χαμηλή σε υδατάνθρακες και η βασιζόμενη σε φυτικές τροφές δίαιτα είναι παραδείγματα υγιεινών προτύπων διατροφής που έχουν αποδεδειγμένα οδηγήσει σε μεταβολικό όφελος.  Σε κάθε περίπτωση πέρα από την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου βάρους, σημασία έχει και η διατήρηση αυτού με εξασφάλιση της πρόσληψης όλων των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών.

(Πηγή Diabetes Care, volume 45, January 2022)

Η Φαρμακευτική Αντιμετώπιση του Διαβήτη

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 είναι διαθέσιμα πολύ αποτελεσματικά φάρμακα. Η φαρμακοθεραπεία μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή της διάγνωσης του σακχαρώδους διαβήτη.

  • Μετφορμίνη. Η μετφορμίνη είναι φάρμακο πρώτης γραμμής εκτός αν υπάρχουν αντενδείξεις για η χορήγησή της. Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο ασφαλές και αποτελεσματικό με χαμηλό κόστος, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και το σωματικό βάρος (σε μικρό βαθμό). Ανεπιθύμητες ενέργειες της μετφορμίνης είναι γαστρεντερικά ενοχλήματα και άλλες καταστάσεις όπως γαλακτική οξέωση τις οποίες παρακολουθεί μόνο ο θεράπων ιατρός. Καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία προοδευτική νόσος, η μονοθεραπεία με μετφορμίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική για τα πρώτα χρόνια από τη διάγνωση και στη συνέχεια να απαιτηθεί η προσθήκη νέου φαρμάκου. Οι νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας συνιστούν την προσθήκη των αναστολέων του συμμεταφορέα νατρίου – γλυκόζης 2 ή των αναλόγων GLP-1.
  • Οι αναστολείς του συμμεταφορέα νατρίου – γλυκόζης 2 επιφέρουν μείωση του βάρους και έχουν καρδιαγγειακό όφελος, σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. Χορηγούνται από το στόμα και ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει κάποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ουρολοιμώξεις λόγω της γλυκοζουρίας. Σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για να χορηγήσει τα φάρμακα αυτά και να παρακολουθήσει την πορεία του ασθενούς είναι ο θεράπων Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.
  • Η χορήγηση αναλόγων GLP1 οδηγεί σε μείωση του βάρους σώματος του ασθενούς. Πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετοι, διάρροια. Σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για να χορηγήσει τα φάρμακα αυτά και να παρακολουθήσει την πορεία του ασθενούς είναι ο θεράπων Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.
  • Αναστολείς DPP-4. Τα φάρμακα αυτά είναι ουδέτερα όσο αναφορά την απώλεια βάρους.
  • Πιογλιταζόνη. Χορηγείται από του στόματος και ενδεχομένως προκαλεί μικρή αύξηση του βάρους σώματος του ασθενούς. Λόγω κατακράτησης υγρών τα φάρμακα της ομάδας αυτής έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια το οίδημα και την καρδιακή ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για να χορηγήσει τα φάρμακα αυτά και να παρακολουθήσει την πορεία του ασθενούς είναι ο θεράπων Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.
  • Σουλφονυλουρίες. Αποτελούν παλαιότερα φάρμακα με χαμηλό κόστος.
  • Ινσουλίνη.

(Πηγή Diabetes Care, volume 45, January 2022)

Επικοινωνία:

Κλείστε Ραντεβού Online >

Τηλέφωνο: 210 6714400

Email: info@mariakaraflou.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Tρίτη: 09:00 με 14:00, Πέμπτη: 17:00 με 21:00

Copyright by Maria Karaflou, MD, MSc, PhD , 2022. All rights reserved.