Υποθυρεοειδισμός
Υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Στον υποθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει τις ορμόνες που είναι προορισμένος να παράξει σε επαρκείς ποσότητες. Το αποτέλεσμα είναι να μένει ο οργανισμός πίσω σε αξιοποίηση της ενέργειας και στη λειτουργία του μυαλού, της καρδιάς, των μυών και άλλων οργάνων (Πηγή: American Thyroid Association, www.thyroid.org)
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες κυκλοφορούν στο αίμα μας σε χαμηλές ποσότητες, τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να δυσκολεύονται και οι λειτουργίες τους επιβραδύνονται. Κάποιος που έχει υποθυρεοειδισμό κρυώνει πιο εύκολα, κουράζεται πιο εύκολα, έχει υπνηλία, έχει χαμηλές σφύξεις της καρδιάς, έχει πιο ξηρό δέρμα, ξεχνάει πιο εύκολα και έχει δυσκοιλιότητα. Καθώς τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ποικίλα και μη ειδικά, πρέπει να γίνει μια εξέταση αίματος για να δει ο ενδοκρινολόγος εαν υπάρχει υποθυρεοειδισμός. Η εξέταση αυτή λέγεται TSH και μετριέται με αιμοληψία. (Πηγή: American Thyroid Association, www.thyroid.org)
ΕΛΕΓΧΟΣ της οικογένειας του ασθενούς
Καθώς ο υποθυρεοειδισμός απαντάται συχνά σε οικογένειες, είναι καλό να ελέγχονται τα μέλη της οικογένειας του ασθενούς.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ;
- Αυτοάνοσο νόσημα: Σε κάποια άτομα το ίδιο το ανοσοποιητικό τους αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδούς ως ξένα και παράγει εναντίον τους αντισώματα. Είναι τα γνωστά αυτοαντισώματα Anti Tg και Anti TPO (Αντι Tg & αντι TPO). Το πιο συχνό αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς λοιπόν είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) . Σε αρχικά στάδια τα αυτοαντισώματα υπάρχουν και κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά ο θυρεοειδής καταφέρνει και παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες σε επαρκείς ποσότητες. Το άτομο όμως που έχει θετικά τα αυτοαντισώματα αυτά πρέπει να ελέγχεται τακτικά από ενδοκρινολόγο γιατί σταδιακά μπορεί να μεταπέσει στον υποθυρεοειδισμό (Πηγή: American Thyroid Association, www.thyroid.org).
- Μετά ολική θυρεοειδεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του θυρεοειδούς με χειρουργείο λόγω όζων του θυρεοειδούς, καρκίνου του θυρεοειδούς ή νόσου Graves ο ασθενής χρειάζεται δια βίου αγωγή με χάπι θυροξίνης.
- Μετά ακτινοβολία με ραδιενεργό ιώδιο στα πλαίσια αντιμετώπισης όζων του θυρεοειδούς, καρκίνου του θυρεοειδούς ή νόσου Graves ο ασθενής χρειάζεται δια βίου αγωγή με χάπι θυροξίνης.
- Συγγενής υποθυρεοειδισμός: Είναι ο υποθυρεοειδισμός που υπάρχει από όταν γεννιέται ένα μωρό. Στη χώρα μας γίνεται ανίχνευση του συγγενούς υποθυρεοειδισμού σε όλα τα νεογνά κατά τη γέννηση.
- Θυρεοειδίτιδα.
- Φάρμακα.