Φαρμακευτική Αντιμετώπιση του Διαβήτη
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 είναι διαθέσιμα πολύ αποτελεσματικά φάρμακα. Η φαρμακοθεραπεία μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή της διάγνωσης του σακχαρώδους διαβήτη.
- Μετφορμίνη. Η μετφορμίνη είναι φάρμακο πρώτης γραμμής εκτός αν υπάρχουν αντενδείξεις για η χορήγησή της. Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο ασφαλές και αποτελεσματικό με χαμηλό κόστος, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και το σωματικό βάρος (σε μικρό βαθμό). Ανεπιθύμητες ενέργειες της μετφορμίνης είναι γαστρεντερικά ενοχλήματα και άλλες καταστάσεις όπως γαλακτική οξέωση τις οποίες παρακολουθεί μόνο ο θεράπων ιατρός.
- Καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία προοδευτική νόσος, η μονοθεραπεία με μετφορμίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική για τα πρώτα χρόνια από τη διάγνωση και στη συνέχεια να απαιτηθεί η προσθήκη νέου φαρμάκου. Οι νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας συνιστούν την προσθήκη των αναστολέων του συμμεταφορέα νατρίου – γλυκόζης 2. Οι αναστολείς του συμμεταφορέα νατρίου – γλυκόζης 2 επιφέρουν μείωση του βάρους και έχουν καρδιαγγειακό όφελος, σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. Xορηγούνται από το στόμα και ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει κάποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ουρολοιμώξεις λόγω της γλυκοζουρίας. Σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για να χορηγήσει τα φάρμακα αυτά και να παρακολουθήσει την πορεία του ασθενούς είναι ο θεράπων Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.
- Η χορήγηση αναλόγων GLP1 οδηγεί σε μείωση του βάρους σώματος του ασθενούς. Πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετοι, διάρροια. Σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για να χορηγήσει τα φάρμακα αυτά και να παρακολουθήσει την πορεία του ασθενούς είναι ο θεράπων Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.
- Αναστολείς DPP-4. Τα φάρμακα αυτά είναι ουδέτερα όσο αναφορά την απώλεια βάρους.
- Πιογλιταζόνη. Χορηγείται από του στόματος και ενδεχομένως προκαλεί μικρή αύξηση του βάρους σώματος του ασθενούς. Λόγω κατακράτησης υγρών τα φάρμακα της ομάδας αυτής έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια το οίδημα και την καρδιακή ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για να χορηγήσει τα φάρμακα αυτά και να παρακολουθήσει την πορεία του ασθενούς είναι ο θεράπων Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.
- Σουλφονυλουρίες. Αποτελούν παλαιότερα φάρμακα με χαμηλό κόστος.
- Ινσουλίνη.
(Πηγή Diabetes Care, volume 45, January 2022)