Τι είναι οι δείκτες οστικού μεταβολισμού ;

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού Μιχάλα, ενδοκρινολόγος, κάτοχος Mεταπτυχιακού  Οστεοπόρωσης από την Ιατρική Σχολή Αθηνών

Τα οστά μας αυξάνονται σε μήκος όσο είμαστε παιδιά και ψηλώνουμε. Υπάρχει μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι με το που φτάνει κανείς το τελικό του ύψος, τα οστά δεν αλλάζουν. Η αλήθεια είναι ότι τα οστά των ενηλίκων είναι πάντοτε σε μια δυναμική ισορροπία ανάμεσα στην αναδόμηση και την απορρόφηση. Υπάρχει λοιπόν οστικός μεταβολισμός!

Η κορυφαία οστική μάζα θα επιτευχθεί ανάμεσα στα 30 και τα 40 έτη και έκτοτε τα οστά θα συνεχίσουν από τη μια να απορροφώνται και από την άλλη να αναδομούνται διαρκώς. Για αυτό και εμείς οι ενδοκρινολόγοι τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε επάρκεια ασβεστίου και βιταμίνης Δ μέσω της διατροφής για όλη μας τη ζωή. Επίσης είναι σημαντικό να ασκούμαστε και να φορτίζουμε σωστά τα κόκκαλά μας για να υπάρχει το ερέθισμα της οστικής ανακατασκευής.

Οι δείκτες οστικού μεταβολισμού είναι μόρια που μετριούνται στο αίμα μετά αιμοληψία και μας δείχνουν αν η ‘ζυγαριά’ γέρνει προς την οστική ανακατασκευή ή την οστική αποδόμηση. Ιδιάιτερα όταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για οστεοπόρωση αυξάνεται, καθώς τα οστά χάνουν έναν μεγάλο σύμμαχο, τα οιστρογόνα της γυναίκας. Τότε ο ενδοκρινολόγος θα ζητήσει ένα πάνελ εξετάσεων ανάμεσα σε αυτές το ασβέστιο, την βιταμίνη Δ και τους δείκτες NTx , CTx (δείκτες οστικής απορρόφησης), P1NP, οστεοκαλσίνη και οστικό κλάσμα αλκαλικής φωσφατάσης (δείκτες οστικής αναδόμησης). Θα ζητηθεί βέβαια και μέτρηση της οστικής πυκνότητας με μέθοδο DEXA, η οποία μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το αν ο εξεταζόμενος έχει φυσιολογική οστική μάζα ή πάσχει από οστεοπενία ή οστεοπόρωση.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Επικοινωνία:

Κλείστε Ραντεβού Online >

Τηλέφωνο: 210 6714400

Email: info@mariakaraflou.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Tρίτη: 09:00 με 14:00, Πέμπτη: 17:00 με 21:00

Copyright by Maria Karaflou, MD, MSc, PhD , 2022. All rights reserved.