Θυρεοειδής

Η Δρ. Μαρία Καραφλού έχει αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά παθήσεων θυρεοειδούς σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες στα νοσοκομεία όπου έχει ειδικευθεί (Παίδων “Αγία Σοφία” και St George’s Hospital Λονδίνου).

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Μέλος της Αmerican Thyroid Association

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι η φλεγμονή του θυρεοειδούς που οφείλεται σε αυτοανοσία, δηλαδή σε παραγωγή αντισωμάτων από τον ίδιο τον οργανισμό εναντίον του θυρεοειδικού παρεγχύματος. Τα πιο γνωστά αυτοαντισώματα είναι τα αντι-θυρεοσφαιρινικά (anti-Tg) & τα έναντι υπεροξειδάσης (anti-TPO).

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ή Hashimoto είναι συχνότερη στις γυναίκες. Συχνά οι ασθενείς έχουν ήπιο υποθυρεοειδισμό, δηλαδή υπολειτουργία του θυρεοειδούς & διόγκωση του θυρεοειδούς.

Όζοι θυρεοειδούς

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Μέλος της Αmerican Thyroid Association

ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΣ
Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ένα συχνό κλινικό εύρημα. Στις δυτικές, ιωδιο-επαρκείς περιοχές ψηλαφητό όζο έχουν το 5% των γυναικών και το 1% των ανδρών.

Με την τεχνική των υπερήχων θυρεοειδικοί όζοι ανευρίσκονται στο 20-70% των ανθρώπων με υψηλότερες συχνότητες στις γυναίκες και τους άνω των 65. (Πηγή: American Thyroid Association)

TI EINAI ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ
Ο ενδοκρινολόγος οφείλει να ελέγξει αν από το ιστορικό υπάρχει προηγηθείσα έκθεση σε ακτινοβολία, θετικό οικογενειακό ιστορικό και άλλα σπάνια νοσήματα. Για αυτό και ρωτάει πάντα αν υπάρχει συγγενής που έχει κάνει ολική θυρεοειδεκτομή ή έχει λάβει θεραπεία για το θυρεοειδή με ιώδιο.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς παραμένει η ‘νούμερο ένα’ εξέταση για την ανάδειξη όζων, την περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, τη μελέτη της αγγείωσής τους και την ανάδειξη πιθανών λεμφαδένων που μπορεί να βρίσκονται παρά τον θυρεοειδή.
Παράλληλα οι εξετάσεις αίματος μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες.

Επικοινωνία:

Κλείστε Ραντεβού Online >

Τηλέφωνο: 210 6714400

Email: info@mariakaraflou.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 09:00 με 14:00, Δευτέρα & Πέμπτη: 17:00 με 21:00

Copyright by Maria Karaflou, MD, MSc, PhD , 2021. All rights reserved.