Θυρεοειδής

Η Δρ. Μαρία Καραφλού έχει αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά παθήσεων θυρεοειδούς σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες στα νοσοκομεία όπου έχει ειδικευθεί (Παίδων “Αγία Σοφία” και St George’s Hospital Λονδίνου).

Υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Στον υποθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει τις ορμόνες που είναι προορισμένος να παράξει σε επαρκείς ποσότητες. Το αποτέλεσμα είναι να μένει ο οργανισμός πίσω σε αξιοποίηση της ενέργειας και στη λειτουργία του μυαλού, της καρδιάς, των μυών και άλλων οργάνων (Πηγή: American Thyroid Association, www.thyroid.org)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες κυκλοφορούν στο αίμα μας σε χαμηλές ποσότητες, τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να δυσκολεύονται και οι λειτουργίες τους επιβραδύνονται. Κάποιος που έχει υποθυρεοειδισμό κρυώνει πιο εύκολα, κουράζεται πιο εύκολα, έχει υπνηλία, έχει χαμηλές σφύξεις της καρδιάς, έχει πιο ξηρό δέρμα, ξεχνάει πιο εύκολα και έχει δυσκοιλιότητα.  Καθώς τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ποικίλα και μη ειδικά, πρέπει να γίνει μια εξέταση αίματος για να δει ο ενδοκρινολόγος εαν υπάρχει υποθυρεοειδισμός. Η εξέταση αυτή λέγεται TSH και μετριέται με αιμοληψία. (Πηγή: American Thyroid Association, www.thyroid.org)

ΕΛΕΓΧΟΣ της οικογένειας του ασθενούς

Καθώς ο υποθυρεοειδισμός απαντάται συχνά σε οικογένειες, είναι καλό να ελέγχονται τα μέλη της οικογένειας του ασθενούς.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ;

  • Αυτοάνοσο νόσημα: Σε κάποια άτομα το ίδιο το ανοσοποιητικό τους αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδούς ως ξένα και παράγει εναντίον τους αντισώματα. Είναι τα γνωστά αυτοαντισώματα Anti Tg και Anti TPO (Αντι Tg & αντι TPO). Το πιο συχνό αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς λοιπόν  είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) . Σε αρχικά στάδια τα αυτοαντισώματα υπάρχουν και κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά ο θυρεοειδής καταφέρνει και παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες σε επαρκείς ποσότητες. Το άτομο όμως που έχει θετικά τα αυτοαντισώματα αυτά πρέπει να ελέγχεται τακτικά από ενδοκρινολόγο γιατί σταδιακά μπορεί να μεταπέσει στον υποθυρεοειδισμό (Πηγή: American Thyroid Association, www.thyroid.org).
  • Μετά ολική θυρεοειδεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του θυρεοειδούς με χειρουργείο λόγω όζων του θυρεοειδούς, καρκίνου του θυρεοειδούς ή νόσου Graves ο ασθενής χρειάζεται δια βίου αγωγή με χάπι θυροξίνης.
  • Μετά ακτινοβολία με ραδιενεργό ιώδιο στα πλαίσια αντιμετώπισης όζων του θυρεοειδούς, καρκίνου του θυρεοειδούς ή νόσου Graves ο ασθενής χρειάζεται δια βίου αγωγή με χάπι θυροξίνης.
  • Συγγενής υποθυρεοειδισμός: Είναι ο υποθυρεοειδισμός που υπάρχει από όταν γεννιέται ένα μωρό. Στη χώρα μας γίνεται ανίχνευση του συγγενούς υποθυρεοειδισμού σε όλα τα νεογνά κατά τη γέννηση.
  • Θυρεοειδίτιδα
  • Φάρμακα.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Μέλος της Αmerican Thyroid Association

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι η φλεγμονή του θυρεοειδούς που οφείλεται σε αυτοανοσία, δηλαδή σε παραγωγή αντισωμάτων από τον ίδιο τον οργανισμό εναντίον του θυρεοειδικού παρεγχύματος. Τα πιο γνωστά αυτοαντισώματα είναι τα αντι-θυρεοσφαιρινικά (anti-Tg) & τα έναντι υπεροξειδάσης (anti-TPO).

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ή Hashimoto είναι συχνότερη στις γυναίκες και τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Συχνά οι ασθενείς έχουν ήπιο υποθυρεοειδισμό, δηλαδή υπολειτουργία του θυρεοειδούς & διόγκωση του θυρεοειδούς.

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Μέλος της Αmerican Thyroid Association

ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ένα συχνό κλινικό εύρημα. Στις δυτικές, ιωδιο-επαρκείς περιοχές ψηλαφητό όζο έχουν το 5% των γυναικών και το 1% των ανδρών.

Με την τεχνική των υπερήχων θυρεοειδικοί όζοι ανευρίσκονται στο 20-70% των ανθρώπων με υψηλότερες συχνότητες στις γυναίκες και τους άνω των 65. (Πηγή: American Thyroid Association)

TI EINAI ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ
Ο ενδοκρινολόγος οφείλει να ελέγξει αν από το ιστορικό υπάρχει προηγηθείσα έκθεση σε ακτινοβολία, θετικό οικογενειακό ιστορικό και άλλα σπάνια νοσήματα. Για αυτό και ρωτάει πάντα αν υπάρχει συγγενής που έχει κάνει ολική θυρεοειδεκτομή ή έχει λάβει θεραπεία για το θυρεοειδή με ιώδιο.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ & ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς παραμένει η ‘νούμερο ένα’ εξέταση για την ανάδειξη όζων, την περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, τη μελέτη της αγγείωσής τους και την ανάδειξη πιθανών λεμφαδένων που μπορεί να βρίσκονται παρά τον θυρεοειδή.
Παράλληλα οι εξετάσεις αίματος μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες.

Νόσος Graves (Υπερθυρεοειδισμός)

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος & Ειδικός Μεταβολισμού, Διδάκτωρ Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μέλος της American Thyroid Association

Η νόσος Graves είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που οδηγεί σε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο υπερθυρεοειδισμού στο Δυτικό κόσμο και εμφανίζεται στις γυναίκες 7-8 φορές περισσότερο από ό,τι στους άντρες.

Στη νόσο Graves το ανοσοποητικό σύστημα παράγει εσφαλμένα κάποια διεγερτικά αντισώματα προς τον θυρεοειδή που λέγονται TSI  (thyroid stimulating immunoglobulins) ή TRAb (thyrotropin receptor antibodies). Αυτά προσδένονται στους υποδοχείς των κυττάρων του θυρεοειδούς και δίνουν διαρκώς το ερέθισμα στον θυρεοειδή να υπερλειτουργεί και άρα να υπερπαράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Οδηγούμαστε λοιπόν στον υπερθυρεοειδισμό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Νόσου Graves

  • Υπερθυρεοειδισμός: Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των θυρεοειδικών ορμονών στην περιφέρεια, ο ασθενής θα έχει ταχυκαρδία, θα τρέμουν τα χέρια του, θα έχει μυαλγίες, δηλαδή κομάρες, απώλεια βάρους, δυσανεξία στη ζέστη, ευερεθιστότητα.
  • Μάτια: Οφθαλμοπάθεια Graves είναι η κλινική κατάσταση των ματιών με εξόφθαλμο, οίδημα και ερυθρότητα των επιπεφυκότων, με ή χωρίς πόνο. Συνήθως εμαφνίζεται 6 μήνες πριν ή μετά την έναρξη υπερθυρεοειδισμού.
  • Δερμα: Έχει παρατηρηθεί πάχυνση του δέρματος, συνήθως χωρίς πόνο στην περιοχή των κνημών μπροστά από τα γόνατα. Είναι το γνωστό προκνημιαίο μυξοίδημα.

(Πηγή: American Thyroid Association)

Υποθυρεοειδισμός στα παιδιά

Ένα παιδί έχει υποθυρεοειδισμό όταν ο θυρεοειδής του δεν λειτουργεί επαρκώς και δεν παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες στις απαραίτητες ποσότητες για την αξιοποίηση της ενέργειας κα την αύξησή του.

Τότε χορηγούμε εξωγενώς από το στόμα θυροξίνη.

ΤΙ ΩΡΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΘΥΡΟΞΙΝΗ:

Κάθε πρωί πριν το πρωινό γάλα ή φαγητό. Το παιδί πίνει το γάλα του 30 λεπτά μετά τη λήψη της θυροξίνης.

ΠΩ’Σ ετοιμάζουμε τη δόση;

  • Aν το παιδί είναι μεγάλο (>12 ετών) και μπορεί να καταπιεί χάπι, λαμβάνει το χάπι με απλή κατάποση μαζί με ένα ποτήρι νερό χωρίς να το μασήσει.
  • Για τα μικρότερα παιδιά χρησιμοποιούμε την υγρή μορφή. Ανακινούμε το μπουκάλι και βγάζουμε με σύριγγα (και όχι με κουταλάκι του γλυκού) την ακριβή ποσότητα που έχει υποδείξει ο ενδοκρινολόγος. Η ακρίβεια στα mL είναι απολύτως απαραίτητη.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΝΕΙ ΕΜΕΤΟ:

Αν κάνει εμετό 30 λεπτά μετά τη λήψη της θυροξίνης, τίποτα.

Αν κάνει εμετό εντός 30 λεπτών από τη λήψη του φαρμάκου, τότε ξαναδίνουμε τη δόση γιατί προφανώς έχει χαθεί μαζί με τον εμετό.

Από την Ενδοκρινολόγο Ενηλίκων & Παίδων, Μαρία Καραφλού Μιχάλα

Ιδιωτικό Ιατρείο

Αγίας Σοφίας 26Α Νέο Ψυχικό

Τηλέφωνο 2106714400

Πηγή: British Society for Paediatric Endocrinolgy

Copyright 2022

Επικοινωνία:

Κλείστε Ραντεβού Online >

Τηλέφωνο: 210 6714400

Email: info@mariakaraflou.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Tρίτη: 09:00 με 14:00, Πέμπτη: 17:00 με 21:00

Copyright by Maria Karaflou, MD, MSc, PhD , 2022. All rights reserved.