Περιεμμηνόπαυση & ρύθμιση βάρους σώματος

Περιεμμηνόπαυση ονoμάζουμε την μεταβατική περίοδο 5-7 ετών που προηγείται της τελικής εμμήνου ρύσεως και άρα της εμμηνόπαυσης. Κατά την περιεμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται σταδιακά και αυτό σχετίζεται με αλλαγές στην ενεργειακή δαπάνη και στην πρόσληψη ενέργειας που οδηγούν σε αύξηση βάρους και μεταβολή της κατανομής του σωματικού λίπους.

Η ανάλυση σύστασης σώματος είναι ένα χρήσιμο κλινικό εργαλείο, καθώς είναι απλή, μη δαπανηρή και παρέχει πληροφορίες για τον δείκτη μάζας σώματος, το ποσοστό λίπους, τη σκελετική μάζα, τη λιπώδη μάζα και τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Κλινική παρατήρηση του ιατρείου μας που ανακοινώθηκε στο Ευρωπα ι κό Συνέδριο Εμμηνόπαυσης στην Φλωρεντία τον Μάιο 2023 έδειξε ότι οι γυναίκες 43 έως 50 ετών είναι κάτα τα δύο τρίτα υπέρβαρες ή παχύσαρκες ήδη πριν την εμμηνόπαυση δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την μετάβαση από το χρονικό διάστημα που βλέπουν περίοδο προς το χρονικό διάστημα μετά την εμμηνόπαυση.

Συμπέρασμα: Η ανάλυση της σύστασης σώματος στην περιεμμηνόπαυση μπορεί να μας δώσει μια γενική εικόνα για την υγεία και την ευεξία των γυναικών. Ένα στιγμιότυπο στην ηλικία της μετάβασης στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένας προγνωστικός δείκτης του μετέπειτα καρδιομεταβολικού προφίλ και της κατανομής του λίπους μετά την τελική έμμηνο ρύση.

Μαρία Καραφλού, MD, MSc, PhD

Ενδοκρινολογία Διαβήτης Μεταβολισμός

Διδάκτωρ Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγή:

Body composition analysis in healthy European women aged 43-50: a snapshot across the perimenopause

Maturitas Vol. 173p79 Published in issue: July, 2023 Author: Maria Karaflou


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Επικοινωνία:

Κλείστε Ραντεβού Online >

Τηλέφωνο: 210 6714400

Email: info@mariakaraflou.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Tρίτη: 09:00 με 14:00, Πέμπτη: 17:00 με 21:00

Copyright by Maria Karaflou, MD, MSc, PhD , 2022. All rights reserved.