Μεσογειακή Διατροφή & Τρόπος Ζωής

16/12/2021 by admin0
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γράφει η Αργυροπούλου Ματζουράνα (BSc),

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Η Μεσογειακή δίαιτα αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής βασισμένο στις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στα μέσα του 20ου αιώνα, ενώ από το 2010, εντάσσεται στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

(Πηγή: Υπουργείο Υγείας)

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί, πως η υψηλή προσκόλληση στον Μεσογειακό τρόπο ζωής, σχετίζεται με χαμηλότερη νοσηρότητα & θνησιμότητα από χρόνιες νόσους.

(Πηγή: Harvard, School of Public Health)

Η Μεσογειακή Πυραμίδα αντικατοπτρίζει έναν συνολικότερο τρόπο ζωής και όχι μόνο ένα διατροφικό πρότυπο!

Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και φυσικά ελαιόλαδου, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους για όλες τις μαγειρικές παρασκευές. Συστήνεται ακόμα η κατανάλωση ψαριού (>2 φορές/ εβδομάδα) & η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα καθώς και η επιλογή λευκού άπαχου κρέατος έναντι του κόκκινου. Τέλος ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επαρκή ενυδάτωση, ενώ γίνεται αναφορά στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού, πάντα με μέτρο (1 & 2 μερίδες για γυναίκες & άνδρες αντίστοιχα).

Επιπλέον, η Μεσογειακή Πυραμίδα περιλαμβάνει ένα σύνολο παραμέτρων που σκιαγραφούν τον «Μεσογειακό τρόπο ζωής». Οι σημαντικότεροι είναι: η σωματική δραστηριότητα, η συντροφικότητα, η επαρκής ανάπαυση, ο σεβασμός στην εποχικότητα & τη βιοποικιλότητα, καθώς και η επιλογή τοπικών, παραδοσιακών & φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

(Πηγή: The Mediterranean Diet, as inscribed by UNESCO)

Επομένως, η Μεσογειακή Δίαιτα δεν αποτελεί ένα ακόμα διατροφικό πρότυπο, αλλά έναν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής, μια «κοινωνική πρακτική» ! Δεν αρκεί λοιπόν, κάποιος να καταναλώσει ένα πιάτο φασολάκια με ελαιόλαδο, αλλά θα πρέπει τα υλικά να είναι τοπικά, παραδοσιακά & εποχικά, το φαγητό να έχει παρασκευαστεί στο σπίτι και να καταναλωθεί από όλη την οικογένεια/ παρέα μαζί, καθισμένοι στο τραπέζι !

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Επικοινωνία:

Κλείστε Ραντεβού Online >

Τηλέφωνο: 210 6714400

Email: info@mariakaraflou.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 09:00 με 14:00, Δευτέρα & Πέμπτη: 17:00 με 21:00

Μαρία Καραφλού Μιχάλα, MD, MSc, PhD

Copyright by Maria Karaflou, MD, MSc, PhD , 2021. All rights reserved.