Εμμηνόπαυση & Διατροφή
Εμμηνόπαυση & Διατροφή με εξατομικευμένο διαιτολόγιο
Γράφει η Δρ Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Εμμηνόπαυση ορίζεται η οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως και η διάγνωση τίθεται έπειτα από 12 μήνες συνεχόμενης απουσίας εμμηνορρυσίας. Στην Ελλάδα μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη. Με την απόσυρση των οιστρογόνων αρχίζουν να συντελούνται σημαντικές μεταβολικές αλλαγές, όπως η συσσώρευση κοιλιακού λίπους, η εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης & η διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο & τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Ο βασικότερος στόχος είναι η επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους με διατήρηση της μυϊκής μάζας και ενός υγιούς ποσοστού σωματικού λίπους. H Μεσογειακή Δίαιτα με έμφαση στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, ψαριού και γαλακτοκομικών σε εξατομικευμένο διαιτολόγιο, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα & άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο αφενός στην επίτευξη ηπιότερων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και αφετέρου στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά συμβάματα & οστεοπόρωση. |