Εμμηνόπαυση & Διατροφή

Εμμηνόπαυση & Διατροφή με εξατομικευμένο διαιτολόγιο

Γράφει η Δρ Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Εμμηνόπαυση ορίζεται η οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως και η διάγνωση τίθεται έπειτα από 12 μήνες συνεχόμενης απουσίας εμμηνορρυσίας. Στην Ελλάδα μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη.

Με την απόσυρση των οιστρογόνων αρχίζουν να συντελούνται σημαντικές μεταβολικές αλλαγές, όπως η συσσώρευση κοιλιακού λίπους, η εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης & η διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο & τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Ο βασικότερος στόχος είναι η επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους με διατήρηση της μυϊκής μάζας και ενός υγιούς ποσοστού σωματικού λίπους.

H Μεσογειακή Δίαιτα με έμφαση στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, ψαριού και γαλακτοκομικών σε εξατομικευμένο διαιτολόγιο, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα & άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο αφενός στην επίτευξη ηπιότερων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και αφετέρου στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά συμβάματα & οστεοπόρωση.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Επικοινωνία:

Κλείστε Ραντεβού Online >

Τηλέφωνο: 210 6714400

Email: info@mariakaraflou.gr

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 26Α, Νέο Ψυχικό, 154 51

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Tρίτη: 09:00 με 14:00, Πέμπτη: 17:00 με 21:00

Copyright by Maria Karaflou, MD, MSc, PhD , 2022. All rights reserved.